Lessen

Danslessen die wij aanbieden:

  • Kleuterballet
  • Klassiek ballet (kinderen & volwassenen)
  • Modern (kinderen & volwassenen)
  • Breakdance (kinderen)
  • Streetdance / Hip-Hop (kinderen & volwassenen)
  • Peuterdans & kleuterdans
  • Ouder kind dans
  • Barre Dance Workout

Kleuterballet

Kleuterballet is bedoeld als voorbereiding op klassiek ballet en moderne dans voor kinderen en is geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar. In deze lessen laten wij kinderen spelenderwijs met dans kennis maken, waarbij we ze ook ruimte geven voor hun eigen creativiteit.
In de lessen doen we speciale oefeningen bedoeld om de flexibiliteit van de kinderen te bevorderen en ook om het ritmegevoel te stimuleren. Natuurlijk wordt er ook aandacht besteed aan simpele choreografieën. Ook deze spelenderwijs aangeleerd

 

Klassiek ballet

Klassiek ballet is de oudste vorm van ballet, ontstaan in Frankrijk en beroemd gemaakt door koning Lodewijk XIV die een grote liefhebber van dansen was. De eerste balletacademie is dan ook opgericht door Lodewijk XIV. Deze dansvorm is de basis voor alle dansvormen. Er wordt nadruk gelegd op een goede lichaamshouding en lenigheid. Verder ligt de focus op techniek, muzikaliteit en sierlijkheid.
De aller kleintjes leren deze technieken spelenderwijs d.m.v. leuke choreografieën en spel. Ook leren kinderen te improviseren d.m.v. aandacht voor muzikaliteit. Naarmate de leeftijd vordert wordt er meer aandacht besteed aan techniek en komen de meer complexe choreografieën aan bod waarbij ook gewerkt wordt aan voorstellingen. Spitzen komen pas aan bod, als de cursist de fysieke kracht heeft en voldoende techniek.

 

Klassiek ballet volwassenen

Deze dansvorm is de basis voor alle dansvormen. Er wordt nadruk gelegd op een goede lichaamshouding en lenigheid. Verder ligt de focus op techniek, muzikaliteit en sierlijkheid.
Bij volwassenen wordt er speciale aandacht besteed aan het ontwikkelen van spierkracht en flexibiliteit en algemene conditie. Door speciale barre oefeningen lijkt het wel op een echte workout terwijl je bezig bent met dans en kunst! Dit alles wordt verpakt in mooie choreografieën op zowel klassieke als hedendaagse muziek.

 

Moderne dans

De moderne dans is ontstaan in het begin van de twintigste eeuw. Met het begrip modern werd vooral het onderscheid aangetoond met klassiek ballet. Centraal in de moderne dans staat de danservaring zelf en de oorsprong van de beweging van binnenuit en staat bekend om dynamische bewegingen met o.a. sprongen, lifts , rollen, vallen. Emotie en het tonen daarvan centraal staat bij alles.
In onze lessen komen al deze zaken aan bod, alsmede de ontwikkeling van de creativiteit van de cursisten d.m.v. dansimprovisatie. Ook wordt er speciale aandacht besteed aan muziekbeleving en het kunnen tonen van emoties d.m.v. de juiste mimiek. Dit wordt gedaan met behulp van hiervoor speciaal gemaakte muziekfragmenten. Ook zal er in de lessen worden gewerkt aan een voorstelling welke natuurlijk niet verplicht zijn.

 

Breakdance

Breakdance, ook wel breaking of bboying genoemd, is eind 1970 ontstaan in de achterstandswijken van New York en is een belangrijk onderdeel van de hiphop beweging (o.a. bestaande uit: dj-en, breakdance en rap). Dj’s begonnen te mixen op hun draaitafels en herhaalden vaak de breaks van een nummer eindeloos. Zo ontstond de naam Breakdance, oftewel dansers die ook op deze breaks wisten te dansen.
De dans is zeer acrobatische met o.a. veel headspins en backspins. Breakdancers doen heel veel vloerwerk en dansen dus vooral op hun handen boven de vloer. Centraal in deze stijl staan vooral vrijheid van bewegingen middels improvisatie, ook wel free-style genoemd. Er zitten wel choreografische elementen in en de voorbereiding voor het vloerwerk zoals de uprock of de toprock gebeurt met beide voeten op de vloer. Vanuit deze laatste twee danspassen zijn andere stijlen ontstaan zoals locking en popping. Het is in deze dansvorm belangrijk origineel te zijn.
In deze lessen wordt er begonnen met belangrijke basispassen en opbouw van het vloerwerk, waarbij speciale aandacht wordt besteed aan expressie van originaliteit en flexibiliteit. Verder centraal staan een goede techniek, spierkracht en choreotraining. Zodra de cursisten klaar zijn kan er gekozen worden voor extra Battle training waar ze klaar worden gestoomd voor het wedstrijddansen in de vorm van dancebattles. Deze wedstrijden krijgen steeds meer in opmars in Nederland en zijn bekend uit dansfilms.

 

Streetdance / Hip-Hop

Hiphop is ontstaan in de achterstandswijken van The Bronx en Brooklyn in New York. Hip-Hop wordt gezien als meer dan alleen een dans maar is ook een cultuur. In New York experimenteerden Afro-Amerikanen en Latino’s met muziek vaak geïnspireerd door grootheden in de muziek zoals James Brown, wiens voetenwerk aan de grond lag van Breakdance.
Deze nieuwe dansstijl had vaak als achtergrond een vorm van protest en opstand. In Hip-Hop zijn er in principe geen standaard regels of technieken. Iedereen kan dus zijn eigen versie en stijl van hip hop dans creëren. De dansstijl blijft zich dan ook nog steeds ontwikkelen en zijn er inmiddels talloze substijlen ontstaan: popping, locking, waving, housing, breakdancing, wacking, krumping, bonebreaking en new style.
In de lessen wordt er aandacht besteed aan de basistechnieken ritmegevoel maar is vooral de beleving van de muziek en het kunnen dansen op alle muziekvormen in deze stijl van groot belang. Vindt jij muziekvideo’s ook zo leuk? Tijdens de lessen wordt er ook gewerkt aan choreografieën die we tijdens optredens en voorstellingen laten zien.

 

Barre Dance Workout

Barre Dance Workout, een super workout om calorieen te verbranden, fit te worden en te blijven en aan je lenigheid te werken. Deze super discipline is gebaseerd op oefeningen aan de Barre van Klassiek Ballet! Deze workout wordt zelfs door dansers gebruikt om fit en lenig te blijven en om hun vaardigheden in choreo’s te verbeteren! Kortom een super nieuwe dans & fitness stijl voor dansers en sportievelingen en iedereen die weer in ‘shape’ wil raken!

 

Peuterdans & kleuterdans

Peuterdans & kleuterdans is bedoeld voor de hele kleintjes vanaf 2,5 t/m 6 jaar. In deze lessen laten wij de kinderen kennis maken met verschillende dansstijlen en de daarbij behorende technieken zoals klassiek, modern, musical maar ook latin en streetdance maar dan spelenderwijs en met behulp van hun eigen wereldje. Wij duiken in de fantasiewereld van de kleintje en met hulp van  de bewegingen die kinderen al op natuurlijke manier maken zoals springen, kruipen rollen e.t.c. leggen wij de basis voor dans en simpele choreografie. De nadruk ligt hierbij op plezier en ontwikkeling van het ritmegevoel en expressie.

 

Ouder kind dans

Een half uurtje samen dansen met je kind.
Ouder en kind dans gaat om de aller eerste danspasjes van je baby.
Om samen een fijne tijd te hebben en een extra band op te bouwen.
Op spelenderwijze dansjes doen.